Sluiten

De zon op Tenerife

De zon is het hele jaar door sterk op Tenerife. In de koelere wintermaanden is de zon nog net zo sterk als in Nederland tijdens de maanden juni en juli. Als je de bergen ingaat wordt het koeler. Hoe raar het ook lijkt, daar verbrand je nog sneller dan aan de kust. Door de hoogte ben je dichter bij de zon. Omdat het ook nog eens koeler is en er meer wind staat wordt je huid als het ware voor de gek gehouden. Je natuurlijke afweersysteem tegen de zon werkt hierdoor minder intensief waardoor je nog sneller verbrand. Regelmatig smeren met een antizonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, tijdens de heetste uren uit de zon blijven en zoveel mogelijk gebruikmaken van beschermende kleding is het advies.

Wie bang is minder bruin te worden die zou zich moeten realiseren dat rustig en geleidelijk verkleuren uiteindelijk een langer en mooier resultaat geeft dan bakken. Dat onbeschermd zonnen allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zal in het algemeen al wel bekend zijn.

Smeren tegen huidkanker

Kinderen en de zon

Pas vooral op met kinderen. Door onderzoek is vastgesteld dat iedere huidverbranding door de zon als kind uiteindelijk ervoor zorgt dat je een hogere kans hebt om op lagere leeftijd huidkanker te krijgen.

Omdat kinderen ook nog eens veel spelen en zwemmen moet er extra vaak gesmeerd worden. Zand en water zorgen ervoor dat de beschermende laag sneller verdwijnt. Dit geldt ook voor de zogenaamde waterproof middelen, hoewel die wel veel langer hun werk blijven doen. Deze middelen smeren over het algemeen ook de poriën van de huid dicht. Hierdoor kan een kind slechter zijn/haar warmte kwijt. De poriën zijn bedoeld om te zweten, wat een belangrijk onderdeel is van het afvoeren van warmte door het lichaam. Beter is daarom om de waterproof middelen te vermijden.